Jak se vyhnout střetu s medvědem?

Jak se vyhnout střetu s medvědem?>

Pokud byste měli možnost rozhodnout, zda se během turistiky setkáte s medvědem, pravděpodobně byste upřednostnili vyhnout se tomuto ne zrovna bezpečnému dobrodružství. Přestože medvěd na člověka nedívá jako na svého nepřítele a nemá tendenci útočit bez důvodu, připravili jsme pro vás několik tipů, jak se vyhnout situacím, které by ho mohly vyprovokovat k útoku.

Doporučení, jak se snížit riziko střetu s medvědem

  • Turistické chodníky:

Medvědi útočí na lidi obvykle jen tehdy, když se cítí ohroženi nebo cítí hrozbu pro svá mláďata. To ovšem neznamená, že neexistuje riziko, že medvěd na Vás při střetu zaútočí. Možnost střetu s medvědem lze zredukovat například tím, že se vyhneme hustým lesům, strmým svahům a chůzi mimo vyznačené turistické cesty. Takové oblasti by měly být z vaší plánované trasy vyloučeny.

  • Rolnička

Medvědi mohou být náchylnější k útoku, pokud si vás nevšimnou včas a cítí se ohroženy . Proto je důležité, aby medvěd věděl o vaší přítomnosti dříve, než se dostanete příliš blízko. Medvěd, který je zaneprázdněn hledáním jídla, může být hlučný a možná si vás nevšimne. V takových situacích se doporučuje mít u sebe rolničku . Rolnička nebo hlasitá konverzace mohou upozornit medvěda na vaši blížící se přítomnost už z dálky. Pokud chodíte v tichosti nebo zrovna nemluvíte, může vám malá rolnička připevněná k batohu pomoci zůstat v bezpečí.

Rolnička je chytrý doplněk i pro cyklisty, kteří chodí na trasy v lokalitách, kde je zvýšený výskyt např. medvěda hnědého. Dá se velmi jednoduše připevnit na kolo.

Rolnička na kolo

  • Vyhněte se přímému pohledu do očí

V případě, že jste již v těsné blízkosti medvěda a on si vás všiml, důrazně se doporučuje vyhýbat se přímému pohledu do očí. Přímý oční kontakt může medvěda vystrašit nebo vyprovokovat. Z pohledu medvěda byste mohli představovat stejnou hrozbu, jako on představuje pro vás. Pokud se člověk medvědovi přímo dívá do očí, může to ve medvědovi vyvolat pocit ohrožení nebo špatných úmyslů. Lepší je vyhnout se přímému pohledu, čímž mu dáte najevo, že pro něj nepředstavujete hrozbu.

  • Neutíkat (důležitá je vhodná obuv)

Když se ocitnete v situaci, ze které se již nedá ustoupit, vaším prvotním impulsem může být útěk. Při nečekaném setkání s medvědem je však doporučeno pomalu a postupně zvětšovat vzdálenost mezi vámi a zvířetem. Běh může medvěda vyprovokovat k pronásledování. Pro tyto napjaté okamžiky je důležité mít kvalitní turistickou obuv , která je uzpůsobena pro různé terény, poskytuje pevnou oporu a zabraňuje podvrtnutí či skluzům při couvání. 

  • Nepřibližovat se, nekrmit

Pokud si vás medvěd všiml a nejeví o vás zájem , měli byste této situace využít k diskrétnímu odchodu . Je důležité, abychom se k medvědům nikdy neblížili , dokonce ani v případě, že působí klidně a neškodně. Medvědi si mohou postupně zvyknout na přítomnost lidí a stát se odvážnějšími, ale to neznamená, že se necítí ohroženi. Nikdy není jisté, jak může medvěd reagovat. I když se může jevit jako přátelský, přiblížením se k němu porušíte jeho osobní prostor, což může vyvolat jeho obrannou reakci a zvýšit riziko útoku.

    • Neprovokujte a nebraňte se

    Čím blíže jste k medvědovi, tím je větší pravděpodobnost defenzivní reakce, tedy útoku medvěda na vás. Medvěd bude nervózní a znepokojený, protože vás vnímá jako potenciální hrozbu. Útoky medvědů jsou často jen zastrašovací, proto se vyhněte křičení či házení předmětů po medvědovi, což by ho mohlo vyprovokovat k agresivnější reakci. Místo toho je lepší zachovat klid a nekonfrontovat . Pokud je medvěd velmi blízko, lehněte si na zem tváří dolů, čímž ochráníte svůj obličej , na který se medvědi často zaměřují při útoku. Batoh na zádech může poskytnout dodatečnou ochranu zad a krku, a zároveň vám může pomoci při případném vlečení medvědem. Proto doporučujeme batohy větších rozměrů , které mohou zvýšit vaše šance přežít útok bez vážnějších zranění. Po skončení útoku zůstaňte nehybně ležet a vyčkejte, dokud medvěd neodejde.

    Shrnutí podstatných bodů:

    1. Zachovejte vzdálenost a neprovokujte: Nikdy se nepřibližujte k medvědovi a nesnažte se ho krmit. Medvědi mohou vnímat vaši blízkost jako hrozbu a reagovat defenzivně.
    2. Vyhněte se přímému kontaktu očima: Přímý pohled do očí může medvěda vystrašit nebo vyprovokovat k útoku.
    3. Neberte na lehkou váhu zvukové signály: Rolničky nebo hlasitá konverzace mohou předcházet nechtěným setkáním tím, že upozorní medvěda na vaši přítomnost z dálky.
    4. Nesnažte se utéct nebo bojovat: V případě bezprostřední blízkosti medvěda je nejbezpečnější zvolit pasivitu. Lehněte si na zem a chraňte důležité části těla, jako jsou tvář a krk.
    5. Zůstaňte nehybně po útoku : Po skončení útoku medvěda pokračujte v nehybném ležení, dokud medvěd úplně neodejde, abyste zabránili dalšímu útoku.

    V případě setkání s medvědem je klíčové zachovat klid, neprovokovat zvíře a používat ochranné strategie, které minimalizují riziko útoku. Výběr správné turistické výbavy , jako je vhodná obuv a velké batohy, může také zvýšit vaši bezpečnost při turistice v medvědem obydlených oblastech.

    Informace o medvědech na Slovensku.

    Medvědi jsou známí svým vynikajícím čichem a sluchem , přičemž jejich zrakové schopnosti umožňují vnímat barvy stejně jako lidé. Dospělý samec hnědého medvěda může dosáhnout hmotnosti až 350 kg, zatímco samice váží přibližně 200 kg. V přírodě tato zvířata obvykle žijí 20 až 30 let. Během zimních měsíců medvědi vstupují do období hibernace, které je ovlivněno venkovními teplotami; při vyšších teplotách může dojít k tomu, že hibernace se vůbec neuskuteční. I když medvědi hibernují, někdy se během zimy probudí, aby se prošli, ulevili si nebo našli jídlo. Rušivé faktory, jako například nevhodně zhotovený doupě, který může zatékat, často naruší jejich zimní odpočinek, což bývá častým problémem zejména u mladých jedinců.

    Přestože se mohou zdát být schopnými lovci , medvědi se převážně živí rostlinnou stravou. Nezavrhnou však ani zdechliny nebo odpadky. Nejvíce je přitahují masité zbytky, sýry a jogurty, které jim umožňují efektivně přibírat na váze. Pokud se medvědi naučí, že na určitém místě mohou najít potravu, obvykle se na toto místo vrátí . Je důležité s tím počítat, zvláště pokud se vyskytujete v oblastech jejich přirozeného výskytu a produkujete odpad. Medvědi by si mohli osvojit zvyk vyhledávat potravu právě ve vašich odpadkových kontejnerech. Takto zvyklí jedinci označujeme jako "kontejnerové medvědy" .

    Výskyt medvěda hnědého

    I takové tabule můžete vidět ve Slovenských obcích, jako upozornění pro turisty. Konkrétně tato je ze Strážovských vrchů, kde je výskyt medvěda hnědého zvýšen a bylo zde zaznamenáno i několik útoků.

    Výskyt medvědů na Slovensku

    Medvědi se typicky vyskytují v lesních pásmech, pastvinách a na horských hřebenech. Jejich běžným stanovištěm jsou národní parky jako TANAP, NAPANT, a pohoří Poľana a Fatra. Jedním z důvodů, proč se můžete s medvědem setkat, je také vnadění lovecké zvěře v okolí obcí a turistických tras. Vnadiště pro myslivecké účely představují pro medvědy atraktivní zdroj potravy, který dokáží ucítit na několik kilometrů. Jejich umístění může přilákat medvědy i do blízkosti lidských sídel, kde se po předchozích pozitivních zkušenostech mohou opakovaně vracet.

    Tabule Malá Fatra

    Před vstupem do zmíněných národních parků obvykle natrefíte na takovou tabuli. Konkrétně tato je z národního parku Malá Fatra, který je oblíbenou turistickou lokalitou.

    Počet medvědů na Slovensku

    Podle posledního sčítání z roku 2014 bylo na území Slovenska evidováno 1256 medvědů. V současnosti se populace medvědů monitoruje pomocí mikrosatelitů . Myslivci, lesníci a zástupci státní ochrany přírody sbírali vzorky krve, moči, srsti a trusu. Tyto vzorky umožnily odhadnout počet medvědů na daném území. Nejnovější studie, kterou vedl prof. Hulva z Karlovy univerzity v Praze, zjistila, že na Slovensku se nachází mezi 1012 a 1275 medvědy. Studie se zaměřila na analýzu DNA vzorků shromážděných v letech 2020 až 2021.